In gesprek met Roel Hermans

Roel Hermans.

Dr. Roel Hermans is gedragswetenschapper met het doel de wereld een stukje gezonder te maken. Dit doet hij door strategische adviezen op gebied van gezondheid, leefstijl en gedragsverandering te geven aan organisaties, die hun doelgroep willen helpen gezonder te leven. Vanuit zijn wetenschappelijke achtergrond denkt hij mee in hoe ze dat kunnen bereiken op een manier, die bij hen past. Roel is ook de man achter LeefstijlLab. Via dit platform maakt Roel podcasts waarin hij in gesprek gaat met wetenschappers en professionals over gezondheid, leefstijl en gedragsverandering. Ook geeft hij lezingen, workshops, en hij is actief op diverse sociale mediakanalen. Een bezig bijtje!.

Na jarenlang in loondienst te hebben gewerkt op diverse universiteiten, bij Jumbo Supermarkten BV en het Voedingscentrum, heeft hij in januari 2023 besloten zich helemaal op zijn onderneming te richten. Hij doet dat voornamelijk voor gezondheidsfondsen en eerstelijns professionals, die met zorg en welzijn bezig zijn en mensen willen helpen met verandering. Roel helpt hen door meer kennis en vaardigheden te geven op het gebied van gedragsbeïnvloeding en gedragsverandering – door de wetenschap te vertalen naar de praktijk. Leefstijlprofessionals zijn vaak enorm deskundig en hebben veel inhoudelijke kennis over voeding en beweging, maar hebben nog niet altijd kennis van de psychologie van gezondheidsgedrag. Het resultaat is dat ze heel veel informatie geven over gezondheid en voeding, maar dat dat geen concrete houvast geeft. ‘Het gaat erom adviezen te geven in hoe je van een appelflap afblijft in plaats van aan te geven hoe ongezond de appelflap is’, aldus Roel.

Roel is al 15 jaar in het veld actief en een echte naamsbekendheid in zijn vakgebied, maar is “pas” sinds 2014 zelfstandig ondernemer. Tijdens zijn periode in loondienst gaf hij al lezingen en workshops en werkte hij als ondernemer voornamelijk onder de radar. Echter had hij ook de wens echt een merk te worden en meer zichtbaarheid te creëren. ‘Ik wil al die kennis over leefstijl en gedragsverandering onder een brand doen, die los staat van Roel Hermans, de wetenschapper’. In februari 2020, net voor Corona, is Roel daarom gestart met LeefstijlLab. Echter is de tweedeling er nog steeds; mensen kennen ofwel de wetenschapper Roel Hermans, ofwel LeefstijlLab, maar vaak niet beiden. Het doel is om hier nog verandering in te brengen.

De passie om kennis te delen zit hem in het bloed, want hij komt uit een echte onderwijsfamilie. Zijn jarenlange kennis en ervaring op het gebied van leefstijl zorgt ervoor dat het iets in hem losmaakt wanneer hij onwaarheden bespeurt. ‘Als ik iets lees wat niet klopt, dan moet ik tegengeluid geven. Als niemand anders het doet, dan doe ik het‘. Met LeefstijlLab heeft hij een platform gecreëerd waarin hij dit met creativiteit kan combineren, wat als onderzoeker in de wetenschap niet kon. De kloof tussen de wetenschap en de samenleving ligt volgens hem in creativiteit en kennis. ‘Daar probeer ik mijn niche in te vinden; door dingen te maken die kloppen, maar die daarnaast ook mooi zijn.‘ Lastig vindt hij dit wel, want het is nog een flinke uitdaging om de aandacht te trekken met een genuanceerde mening. Toch blijft hij hiermee doorgaan, want het is belangrijk dat mensen leren en zien dat gezondheid complex is.

Zijn grootste uitdaging als ondernemer ligt in het vinden van organisaties, die op lange termijn willen en kunnen investeren in gezondheid en verandering. De kennis en expertise, die hij met zich meebrengt, betekenen namelijk dat hij op strategisch niveau meedenkt over de plannen die organisaties hebben voor het beïnvloeden en veranderen van gezondheidsgedrag. Hij vindt zijn werk ontzettend leuk, maar gedragsverandering breng je niet zomaar aan. Het blijft een zoektocht naar de juiste balans en de juiste match.

Het grootste verschil met wat hij deed in loondienst, ten overstaande van zijn eigen onderneming, is dat hij voorheen alleen bezig was met de inhoud en nu ook met de randzaken. Het maken van een offerte en bepalen hoeveel uur iets in beslag neemt en hier een kostenplaatje van maken, is een voorbeeld van zo’n randzaak waar hij geen energie van krijgt. ‘Jezelf in waarde schatten met betrekking tot geld is heel confronterend.‘ Hij stelt dit dan ook vaak uit en maakt dan liever een Instagram post; dit levert immers direct resultaat in de vorm van likes. Ook met een podcast kan hij zich richten op de inhoud en het maken van iets moois. Het maken van een offerte heeft geen korte termijn resultaat, maar het hoort er nu eenmaal bij. De randzaken halen echter niet de beste versie van Roel naar boven, zegt hij zelf. Hij wil doen waar hij goed in is: mensen motiveren, enthousiasmeren, inspireren en aansturen.

Hij heeft ontzettend veel ideeën, die nog omgezet moeten worden naar iets concreets. Omdat hij nu echter alles zelf doet, is daar weinig tijd voor. Ook noemt hij zichzelf de meest kritische persoon en duurt het lang voordat hij tevreden is. Zo kan hij urenlang bezig zijn met één Instagram post, en dat voor 50 likes. Leuk is het wel, maar efficiënt is het niet. Hij vindt het echter lastig de controle uit handen te geven. ‘Ik leg de lat voor mezelf al zo hoog, dat ik er zelf eigenlijk niet aan kan voldoen, laat staan een ander‘. Voor nu is het nog toekomstmuziek, maar als hij zou kunnen vertrouwen op iemand anders om iets op de juiste manier voor hem te doen, zou hem dat wel meer vrijheid geven en zou dat betekenen dat hij zijn kennis op een effectievere en efficiëntere manier zou kunnen verspreiden. Hiervoor wil hij alleen eerst een duidelijker doel en visie hebben met waar hij precies naartoe wil als ondernemer en met LeefstijlLab.

Als hij zijn werk goed doet, inclusief de randzaken, dan heeft hij Instagram en de podcasts niet direct nodig om voor brood op de plank te zorgen en heeft hij voldoende werk “onder de radar”. Toch wil hij op die manier een beetje zichtbaarheid creëren en werken aan indirecte naamsbekendheid. Onzichtbaarheid levert ook niets op en ergens is het ook wel nodig om zijn naam in het vakgebied in stand te houden. Gelukkig heeft hij volgens hemzelf het leukste werk ter wereld waardoor het eigenlijk geen werk te noemen is. Daartegenover staat alleen wel dat hij de krant niet meer kan lezen zonder ideeën te krijgen. Gaat het over gezondheid, dan vindt hij er wel iets van. Ik neem het hem niet kwalijk.

Roel, bedankt voor dit leuke, inspirerende en luchtige interview. Wellicht kan ik in de toekomst wat randzaken van je overnemen en kun jij je volledig storten in weerwoorden op onwaarheden en de wereld een stukje gezonder maken.

Previous
Previous

Het succesverhaal van Carla

Next
Next

De dag dat ik mijn hond redde van de verdrinkingsdood